Af Jacob Price
Det er sommer, og derfor burde det summe af aktivitet i grøfter og blomsterbede. Men de 286 arter af den bevingede arbejder - bien - er i fare for at gå til.
- Det er slemt. Ud over honningbierne er der de vilde bier, og de er rødliste-vurderede - det vil sige truet på deres eksistens. Flere arter er helt forsvundet fra faunaen, siger Henning Bang Madsen, der er forskningstekniker ved biologisk institut på Københavns Universitet.
- Det er slemt. Ud over honningbierne er der de vilde bier, og de er rødliste-vurderede - det vil sige truet på deres eksistens. Flere arter er helt forsvundet fra faunaen, siger Henning Bang Madsen, der er forskningstekniker ved biologisk institut på Københavns Universitet
Han har fulgt bestandene og set, hvordan mindst 25 arter er helt forsvundet.
“Man kan sørge for, at der er upassede steder i haven med kvas og rester af brænde, hvor de kan bygge deres reder. Man gør rigtig meget for bierne ved at have ukultiverede områder”
Henning Bang Madsen, forskningstekniker
Effektivt landbrug giver dårlige vilkår
Siden 1950'erne, hvor dansk landbrug blev stærkt effektiviseret og begyndte at bruge kunstgødning, har bibestandene været vigende, ligesom ukrudtsmidler er mistænkt for at stå bag bidød.
- Vi har mistet en masse hegn og fået mere græs end urter og enge, så der er færre blomster og levesteder for bierne end tidligere, siger Henning Bang Madsen.
Også det varmere klima spiller ind, og med en heftig tilbagegang hos bierne er også visse blomsterbestøvende planter forsvundet.
Dovne haveejere kan hjælpe bierne
Hvis bierne skal have bedre levevilkår, kan noget af hjælpen måske komme fra dovne hænder, lyder det fra Henning Bang Madsen:
- Man kan sørge for, at der er upassede steder i haven med kvas og rester af brænde, hvor de kan bygge deres reder. Man gør rigtig meget for bierne ved at have ukultiverede områder, siger han
Ud over at lade dele af haven stå til opfordrer forskningsteknikeren haveejere til at sørge for masser af blomster, som bierne kan få næring fra henover sommeren.
Kilde: dr.dk
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.