Naturlig vask

oprettet d. under Boligartikler, Selvforsyning, Natur og Miljø

 

Når der nu er et naturlig alternativ uden brug af kemikalier og indhold af michroplast, så er det da lidt skørt ikke at vaske sit tøj med frugten fra Sapindus Mukorossi træet. De bliver også kaldt for nødder, men det er faktisk anti-bakterielle og svampedræbende sæbebær, og du kan også fremstille din egen rengøringsartikler med dem, men mere om det senere.

Frugten fra Himalayaregionen,er plukket, kernerne er blevet fjernet og skallen er blevet tørret. Denne tørrede skal er fuld af et stof, der hedder Saponin, som er en naturlig sæbe. Saponin reducerer overfladespænding af vandet og det fjerner jord og skidt fra tekstiler og overflader.

Vores Sæbebær er velegnet til alle former for vaskemaskiner, også front- og topbetjente vaskemaskiner. Dette er fordi, de ikke efterlader nogen rester på tekstilerne, de kan bruges uden at aktivere skyllefunktionen - og dermed sparer du vand.

Også til Hvidvask

Normale vaskemidler bruger kemiske "optiske blegere" til at få dit hvide tøj til at se hvidere ud. Vores sæbebær vil rense dit hvide tøj, men fordi de ikke indeholder optiske blegere, vil de ikke give den samme tilsynekomst som de kemisk-baserede vaskemidler. Du kan tilføje washing soda (krystal soda) eller citronsaft til din vask, hvis du vil blege dit hvide tøj.

Sæbebær virker ved alle forskellige temperaturer, men hvis du bruger varmt vand, så vil bærene ikke holde så lang tid. De er ligeså effektive ved højere temperaturer, men du kan blive nødt til at smide dem ud/komposte dem efter 3 vaske i stedet for 5. Saponin er frigivet lettere i varmt vand (40 grader er idealt) På den anden side, hvis du bruger dem i koldt vand, kan det ske, at de ikke aktiverer så hurtigt, som de gør i varmt vand. *Praktisk tip - Hvis du skyller dine sæbebær i varmt vand 5 minutter før en kold vask, så vil det gøre skallerne blødere og aktivere dem.

Sæbebær virker ved alle forskellige temperaturer, men hvis du bruger varmt vand, så vil bærene ikke holde så lang tid. De er ligeså effektive ved højere temperaturer, men du kan blive nødt til at smide dem ud/komposte dem efter 3 vaske i stedet for 5. Saponin er frigivet lettere i varmt vand (40 grader er idealt) På den anden side, hvis du bruger dem i koldt vand, kan det ske, at de ikke aktiverer så hurtigt, som de gør i varmt vand. *Praktisk tip - Hvis du skyller dine sæbebær i varmt vand 5 minutter før en kold vask, så vil det gøre skallerne blødere og aktivere dem.

Har du sensitiv hud?

Sæbebær er idealle for folk med alle slags hudtilstande. Dette inkluderer eksem, psoriasis og allergifølsomhed. De er ekstremt hypoallergene og vi anbefaler dem, hvis du lider af en af disse sygdomme. Brug af sæbebær til babytøj, sengetøj og tæpper er sikkert og at bruge dem som en badevask er også effektivt og mildt. Mange mennesker, der ikke kun har brugt sæbebær til at vaske deres tøj, men også har brugt shampo/kropsvask opskriften, har oplevet, at deres hudtilstand har forbedret sig eller er fuldstændig forsvundet. Se vores opskriftside for instruktioner om, hvordan du bruger bærene.

Sæbebær vil skabe sæbeskum, når de bliver aktiveret, men de skaber ikke den samme skum som konventionelle vaskemidler og sæber gør. Den skummende process i konventionelle produkter er et kemisk tilsætningsstof, brugt til at give "illusionen" af rensning og har ingen effekt på effektiviteten af rensningen.

Bærerne er fuldstændig naturlige, bionedbrydelige og sikre at smide i naturen. Faktisk, da de er anti-bakterielle og svampedræbende, så virker de rigtig godt med septiktanke. Hvis du bruger smudset vand i din have, er der ikke noget bedre valg end sæbebær

 
Lav din egen rengøringsmiddel

Sæbebær kan blive kogt for at frigive saponinerne. Derefter kan vandet puttes i en sprayflaske, som du kan bruge i hjemmet. Tilføj noget eucalyptus eller te træolie til vandet, og så har du en stærk spray, der kan bruges til flere ting. Da den er anti-bakteriel og svampedræbende, vil det hjælpe med at fjerne mug og bakterier i hele huset. Se vores opskrift længdere nede...

Er de folk,som vokser og høster sæbebærene, behandlet ordenligt og betalt en rimelig løn?

Ja! Faktisk så støtter vores produkt et initiativ kaldet 'Grow Nepal', som giver en indkomst og rimelige arbejdsbetingelser for små Himalayafællesskaber Sæbebær er en integreret del af den Nepalske økonomi.

Og nu til Opskirfterne...

Grundsæben.

Sæbe, helt uden kemi! Grundsæben af sæbebærrene, anvendes til alle de andre opskrifter her på siden. 

 1. Tag hvad der svarer til 10 hele skaller per liter vand, koges i ca 15-20 minutter. 
 2. Brug bagsiden af en stor ske til forsigtigt at presse sæbebærrene, så der kommer ekstra meget saponin ud af skallerne. Undgå at ødelægge skallerne...
 3. Når væsken er afkølet så dræn væsken gennem et klæde (den lille bomuldspose der følger med kan f.eks. anvendes). Så undgår du at bundfaldet tilstopper din sprayflaske.   
 4. Når du har kogt og presset skallerne, så anbefaler vi at du tilsætter citronsyre, det forlænger holdbarheden på din væske. Tilsæt 1 tsk citronsyre pr 500 ml væske og rør indtil det er opløst. Da sæbebærrene er et naturprodukt så skal væsken konserveres, eller vil væsken med tiden blive ubrugeligt. Citronsyre er et naturligt konserveringsmiddel, der er spiseligt og kan købes i de fleste supermarkeder (i sektionen med bageingredienser). Vi anbefaler, at du laver en væske der kan anvendes inden for 4 uger. Men hey, at lave dit egen økologiske rengøringmiddel en gang om måneden er utrolig nemt, og så er det bedre for dig og for miljøet. Tænk på alle de kemikalier som du vælger fra i dit liv! Perfekt! 
 5. (Tips: Hvis du opbevarer din grundsæbe af sæbebær i køleskabet, så vil holdbarheden blive markant forlænget).

Rengøringsmiddel til Køkken og bad.

Det mest bæredygtige og naturlige rengøringsmiddel du kan finde på jorden! Sæbebær er fra naturens side antibakterielle og svampedræbende, de er perfekte til at behandle mug på badeværelset, og til generel rengøring af dit hjem. 

 1. Sørg for at dræne væsken (for at undgå små stykker af sæbebær-skaller), hæld væsken på en sprayflaske. 
 2. Du kan evt. tilføje lidt eddike, så vil væsken også fjerne evt. dårlig lugt og kalk.
 3. Tilsæt lidt æterisk olie til væsken, vi anbefaler eucalyptus olie eller tea tree olie, så forstyrker du den anti-bakterielle virkning og dit hjem vil dufte af netop din favoritduft.

Sæbebær – Shampoo

Shampoo uden kemi! Sæbebær er perfekte til babyer og til folk med sart hud eller allergi. Denne shampoo er mild og ekstrem effektiv!

 1. Efter du har drænet og afkølet væsken tilsæt guar gum (stivelse).  
 2. Tilsæt 1-2 tsk guar gum per 500ml. Konsistensen af shampooen afhænger af, hvad du bedst kan lide. Eksperimenter dig frem til, hvad der fungerer bedst for dig. (Vi tilfører 2 tsk per 500ml til at opnå samme konsistens som konventionel shampoo).   
 3. Hvis du har en håndholdt blender, så anvende denne. Så undgår du klumper i væsken. 
 4. Lavendel, rosmarin eller tea tree olie kan nu tilføjes din shampoo så den får en frisk duft. Samtidig virker det godt til hår med skæl eller fedtede hovedbunde.
 5. Hvis du ikke har guar gum så kan du anvende majsmel eller agar agar. Blandingen vil i begyndelsen være skummende og fyldt med små bobler, men når shampooen har stået lidt, så vil boblerne forsvinde. 
 6. Undgå at få blandingen i øjnene, når du er i bad. 

SÆBEBÆR HÅNDSÆBE:
Håndsæbe uden kemi! Lav din egen håndsæbe, der dræber bakterier og samtidig efterlader din hud blød og ren. 
 1. Efter du har afkølet og drænet væsken tilsættes guar gum.  
 2. Tilsæt 1-2 tsk guar gum per 500ml. Konsistensen af håndsæben afhænger af, hvad du bedst kan lide. Eksperimenter dig frem til, hvad der fungerer bedst for dig.
 3. Hvis du har en håndholdt blender, så anvende denne. Så undgår du klumper i væsken. 
 4. Tilsæt æterisk olie efter eget valg, så one hænder efterlades one og velduftende. Pebermynte olie kan klart anbefales! Tea tree olie eller eucalyptus olie er både anti-bakterielle og dufter 'frisk'. 

SÆBEBÆR BARBERSKUM & FUGTGIVENDE BABYVASK:

Sæbebær barberskum vasker både rent og tilfører huden fugt, og så kan det også bruges som en fugtgivende rensevask til babyer. 

 1. Brug den tykke udgave af væsken og dryp olivenolie (eller anden fugtgivende (spiselig) olie) i væsken. 1 spsk olie per 100ml af den væske der har samme konsistens som shampoo.
 2. Tilsæt æterisk olie inden du blender det. Lavendelolie er perfekt til fugtgivende babyvask. Tea tree olie er god til barberskum da det både virker antibakterielt og beroligende på huden. 
 3. Brug en blender til at binde olie og væsken sammen så væsken danner en emulgeret cremé.  
 4. Cremén vil have en blød konsistens og egnet til barbering, eller som en perfekt fugtgivende rensegel til nyfødt, sart babyhud. 

SÆBEBÆR PLETFJERNER:

Pletfjerner uden kemi! Vanskelige pletter har ofte brug for en ekstra smule opmærksomhed. Denne sæbebær pletfjerner lan anvendes til alle slags pletter. Denne pletfjerner tager sig af snavs og skidt og specielt børnenes snavsede tøj. Sæbebær er geniale, men som alt anden konventionelt vaskemiddel, så er der nogen gange behov for pletfjerner. 

 • Sæbebær virker som pletfjerner på to forskellige måder, afhængig af hvilken type pletter er tale om: 
 1. Brug væsken fra sprayflaske og sprøjt direkte på pletten. Knub  lidt på pletten og vask tøjet normalt. 
 2. Til mere genstridige pletter anvendes den tykkere udgave af grundsæben af sæbebær evt. tilsat eucalyptus olie. Anvendes direkte på pletten og knub forsigtigt indtil pletten opløses. Vask herefter tøjet normalt. 

RUSTFRIT STÅL & GLASRENS:

Rent uden kemi! Sæbebær er et fantastisk middel til glas og rustfrit stål. Mange rengøringsmidler efterlader glas og rustfrit stål med streger. Vi er sikker på du vil blive forbløffet, når du anvender dette rengøringsmiddel.

 • Ganske simpelt, bland 2/3 sæbebær grundsæbe med 1/3 eddike, og nogle få dråber eucalyptus olie, i en sprayflaske. 

God arbejdslyst


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar