Havekalender - Februar
Mens vi venter på forår...
Køkkenhaven
Ryd op og Spred velomsat kompost i køkkenhaven.
Drivning
Flere grene kan tages ind og drives. gyvel, blåregn, rosenmandel, troldnød, æble, spiræa, ahorn, hestekastanje, forsytia, fuglekirsebær, rødel, hassel, japankvæde, birk, kejserbusk og prydkirsebær er blot nogle af dem. Når du klipper grenene, så vær opmærksom på, at de knopper, der sidder højest, er dem, der springer ud først.
Frø
Forspiring chili og peber allerede nu, da de har en lang udviklingstid.
- tjekke spireevnen på frø fra sidste sæson. Det gøres ved at lægge frøene på et par lag fugtig køkkenrulle og stille dem tildækket med husholdningsfilm ved stuetemperatur. Er der liv i frøene, svulmer de op, og frøkappen revner. "Døde" frø vil rådne eller ikke ændre sig.
- du kan så karse og sennep i vindueskarmen. Har du et vækstrum med ekstra lys, kan du forkultivere grøntsager som salat, porre, persille, peber, selleri og kål samt sommerblomster som knoldbegonie, sommerbegonie, petunia, pelargonie, stedmoder, havetøffelblomst, studenternellike, tvillingblomst, fingerbøl, heliotrop, hør, lobelia og prydtobak.
- så spinat og rucola i bunden af drivhuset.
Træer og buske
Udtynding i buske og lignende. Står planterne for tæt, ødelægger de let hinanden.
Træerne giver læ til haven, men også skygge, der kan genere naboerne. Det kan en snak afsløre, samtidig med at I kan finde en fælles, tilfredsstillende løsning, så det gode naboskab kan bevares.
Husk at holde planternes naturlige vækstform, når du beskærer, medmindre naturligvis du ønsker en bestemt kunstnerisk facon.
De fleste træer og buske i haven kan graves op og flyttes nu, mens de er i hvile.
Flyt fejlplacerede, løvfældende buske.
Nu skal du beskære din klematis. Men klip kun de typer, som blomstrer fra juli til september. Det er for eksempel Comtesse de Bouchaud, Jackmanii, Perle d'Azure og Ville de Lyon. Klip alle de foregående års skud væk lige over de nye knopper, der spirer frem nederst på planten. Er du i tvivl om, hvornår din klematis blomstrer, så se den an og vent til næste år med at give den kniven.
Frugt og bær
Tykke, opsvulmede knopper på solbærbuskene skyldes angreb af solbærknopgalmider. De angrebne knopper visner bort uden at sætte frugt. Pil opsvulmede knopper af, hvis angrebene er lette, eller grav buskene op, hvis angrebene er slemme. Brænd afklippet.
Nøddebuske bærer de fleste og største nødder på gamle grene, derfor bør du altid have både nye og gamle stammer på buskene. Det sker ved årligt at fjerne hver sjette gren helt i bunden. Først fjernes døde og syge grene, derefter tages fra den ældste ende.
Fik du ikke plantet alle jordbærplanternes udløbere i efteråret, skal de fjernes nu, så de store planter får lys og luft og god plads til at udvikle sig. Læg halm mellem planterne, så slipper du for ukrudt og bær med jord på. Når dette er gjort, behøver du næsten ikke gøre mere, før du skal høste de velsmagende jordbær.
Krukkerne
Få overblik over din krukkesamling, læg en bund/dræn af grus og potteskår og fyld med jord, så de er klar til sommerens planter.
Lad løgvækster i potter visne ned og plant dem ud i haven.
Husk at vande stedsegrønne krukkevækster, hvis de tørrer ud om vinteren, når solen skinner.
Det er naturligt for stedsegrønne bladplanter (for eksempel rododendron) at lade bladene hænge slapt ned i frostvejr for at undgå, at de er orienteret direkte mod solen og planten dermed udsat for stor udtørring.
Løg og knolde
Tjek dahliaknolde for råd, og stil dem til drivning sidst på måneden.
De pletter, hvor sneen smelter først, er lune og velegnede, hvis du vil lægge løg af de tidligste forårsbebudere.
I milde perioder kan du plante julens afdrevne løgvækster og juleroser ud i haven. Grav en tot purløg op og sæt den i drivhuset, så du kan høste denne herlige løgvækst tidligt på foråret.
Andet
Sammentrampet sne på plænen kan give anledning til angreb af sneskimmel, der viser sig ved visnende græs i pletter. Den eneste modforholdsregel er at løsne sneen ved at kradse op i den med en rive. Find nye veje, så du ikke færdes samme sted i haven igen og igen.
Sæt fuglekasser op strategiske steder i haven, 3-4 meter over jorden. Hullet i kassen vendes mod syd, sydøst eller øst, og lav hullerne i forskellig størrelse, således at du får et varieret fugleliv i haven.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.